Slimme processen

Meeuw & Roos

SLIMME PROCESSEN

Introductie LEAN

LEAN is een methode om taken en activiteiten op elkaar aan te laten sluiten met zo min mogelijk verspillingen. Het inrichten van de processen wordt gevolgd door dagelijkse sturing om de dag goed te plannen en optredende vragen en verstoringen zsm te verhelpen.

Tot nu toe zien we dat LEAN in ziekenhuizen vooral op de verpleegafdelingen wordt toegepast. Maar ook voor de apotheek en de medicatieprocessen is het zinvol.

Ben je benieuwd hoe je dit zou kunnen toepassen binnen jouw apotheek en jouw ziekenhuis en wat het je oplevert? We hebben hiervoor een eendaagse training voor het team ontwikkeld. Na korte uitleg over de theorie starten we met een game, waardoor alle deelnemers aan den lijve kunnen ervaren wat de effecten zijn van het voorkomen van verspillingen en het optimaliseren van processen. De sessie is fun en effectief; je kunt de volgende dag gelijk aan de slag met de eerste quick wins.

Zin om met je team een basis te leggen? Stuur dan een mail naar Helen of bel 06-55118190. De investering van de training is afhankelijk van de groepsgrootte. T/m 8 mensen is de investering € 880,- exclusief btw en inclusief locatie & verblijfskosten. Vanaf 9 mensen bedraagt de investering € 1.760,- exclusief btw.

LEAN Green Belt training

Onze praktijkgerichte Lean Green Belt training behandelt de theorie en heeft als voorwaarde dat je daadwerkelijk een case in de praktijk gaat brengen. Tijdens de interactieve training leggen we de lean principes uit aan de hand van praktische voorbeelden en op basis van de zelf ingebrachte case.

De training gaat in op de bekende Lean tools, geeft het je een beter inzicht in de verspillingen binnen het proces en behandeld ook op de benodigde leiderschapsvaardigheden. We nemen je mee hoe draagvlak te creëren in een team middels een duidelijke visie en het benoemen van de urgentie, om het succes van de verandering te vergroten en te borgen.

Aan het einde van deze training ben je bekend met de Lean methodiek en heb je daadwerkelijk een case in je eigen ziekenhuis toegepast en geïmplementeerd. Dit gecombineerd met dat wij de training alleen aanbieden binnen de zorg maakt deze training uniek.

Het programma bestaat uit 5 sessies van een dag. Tussen de sessies wordt aan de deelnemers gevraag om huiswerkopdrachten uit te voeren, zodat de eigen praktijkcase direct vorm krijgt en geïmplementeerd kan worden. Gedurende de sessie kan er gebruik gemaakt worden van een dagdeel coaching on the job.

 Programmasessies:
1.       Introductie in Lean.

  • Middels een simulatiegame leer je spelenderwijs de beginselen van Lean kennen

2.       Visie, urgentie, leiderschap en de leidende coalitie

  • Hoe creëer je draagvlak en hoe krijg je iedereen hierin mee. Centraal staat ook het onderzoeken van de toegevoegde waarde voor jouw klant

3.       Value Stream Mapping (VSM)

  • Het proces inzichtelijk maken met VSM, op zoek naar verspillingen in jouw proces

4.       Procesoptimalisatie en Lean tools

  • Middels de A3 projectplannen kort en krachtig een plan van aanpak formuleren en de PDCA cyclus implementeren, 5S methodiek, Kaizen

5.       Operationeel & visueel management

  • Opzetten van een structuur die gericht is op een lerende organisatie. Ondersteund met dagstart, verbeterbord en resultaten visueel weergeven

Voor wie:
De training is voor iedereen die geïnteresseerd is om meer flow in de zorgprocessen te creëren en maximale waarde wil toevoegen.

Accreditatie is voor ziekenhuisapothekers en apothekersassistentes aangevraagd en kan indien gewenst bij voldoende aanmeldingen ook voor een andere doelgroep worden aangevraagd.

De training is € 1.475 per persoon exclusief 21% BTW, inclusief trainingsmateriaal en lunch. De training gaat door bij minimaal 6 deelnemers en bevat maximaal 10 deelnemers en vindt plaats op de inspirerende locatie van Meeuw & Roos in Lopik, centraal gelegen in Nederland.

 Zin om mee te doen? Dit jaar starten nog twee programma’s. Een op donderdag 18 mei en een op vrijdag 8 september.

Meld je aan en stuur een mail naar Elline of bel  06-17225766.

PROUDLY POWERED BY The8Day